Skórne reakcje po zastosowaniu ketoprofenu związane z ekspozycją słoneczną – opis dwóch przypadków - Lis-Święty, Anna; Bergler-Czop, Beata; Trzmiel, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie. Fotonadwrażliwość polekowa stanowi dużą grupę fotodermatoz. Do leków wywołujących te schorzenia zalicza się m.in. leki moczopędne, antybiotyki, leki sercowo-naczyniowe i niesteroidowe środki przeciwzapalne. Fotoalergia jest formą fotonadwrażliwości o podłożu immunologicznym i jest znacznie rzadsza niż fototoksyczność. Początek zmian skórnych jest zwykle opóźniony o 24 godziny lub nawet kilka dni, ustępowanie zwykle powolniejsze niż reakcji fototoksycznej, zmiany utrzymują się przez pewien czas po odstawieniu czynnika przyczynowego. Reakcja objawia się zmianami wypryskowymi z obecnością rumienia, grudek, pęcherzyków, świądu, wysięku, wtórnych zmian ropnych, a następnie złuszczania i liszajowacenia. Cel pracy. Przedstawienie dwóch przypadków skórnych reakcji po zastosowaniu ketoprofenu związanych z ekspozycją słoneczną. Opis przypadków. Przypadek 1. Pacjentka z polekową osutką w okolicach eksponowanych na słońce związaną z ogólnym zażyciem ketoprofenu. Przypadek 2. Pacjentka ze zmianami typu kontaktowego zapalenia skóry po miejscowej aplikacji ketoprofenu i ekspozycji słonecznej. W badaniu histopatologicznym u obu chorych stwierdzono obraz odpowiadający wypryskowi. Wnioski. Obraz kliniczny u przedstawianych chorych może wskazywać na reakcję fotoalergiczną po zastosowaniu ketoprofenu. Stosowanie tego leku w okresie zwiększonego nasłonecznienia może wiązać się z ryzykiem wystąpienia ciężkich reakcji skórnych.