Fundusz – potworekRozmowa z Anną Knysok, b. wiceminister zdrowia. - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
– Poczułam ogromny żal i złość, gdy powstał NFZ. Nadal je czuję, gdy patrzę, jak funkcjonuje ochrona zdrowia w Polsce, jak ten system jest nieefektywny, marnotrawny i nieskuteczny. Gdyby nie NFZ, dawno mielibyśmy system ubezpieczeniowy i konkurencję, nowoczesny system ochrony zdrowia, jaki funkcjonuje w większości państw rozwiniętych – mówi Anna Knysok.