Narodowa Fikcja Zdrowia - Dychalska, Pola (Menedżer Zdrowia, 2010)
Polski system finansowania ochrony zdrowia to doprawdy unikalny w obecnej dobie eksperyment. Podobne rozwiązania, stosowane wcześniej w innych krajach, dotychczas przynosiły same straty: niewydolność systemu, marnotrawienie pieniędzy. Kto mógł, od monopolu uciekł. Nikt też nie chciał i planował sprokurowania takiego potworka, jak NFZ w obecnym wydaniu. Wprowadzono go tylnymi drzwiami, jako korektę poprzedniej reformy. Sami autorzy tej korekty zapewniali, że monopol NFZ będzie tymczasowy, bo na dłuższą metę nie go wytrzyma żadna gospodarka. Dlaczego politycy bronią NFZ jak niepodległości?