Nieporządek publiczny - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Przeciwnicy prywatyzacji służby zdrowia podnoszą często argument, że dzięki publicznej ochronie zdrowia możliwe jest prowadzenie racjonalniejszej polityki zdrowotnej. W teorii teza wygląda na solidną. Bo (to dalej teoria) skoro są scentralizowane ośrodki decyzyjne – łatwiej zarządzać całością. Teoria ta ma się nijak do praktyki.