Opieka (dobrze) kierowanaRozmowa z Adamem Kozierkiewiczem - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
– Lekarz powinien być wynagradzany nie tylko za to, że pomaga pacjentowi, gdy ten zachoruje. Powinien być w jakimś stopniu sposób wynagradzany również za to, że jego podopieczny nie choruje, a jeśli już, jego choroba diagnozowana jest wcześnie, tak by terapia była łatwiejsza i tańsza. W gruncie rzeczy koncepcja opieki kierowanej to próba wprowadzenia mechanizmu ekonomicznego, który zapewniałby lekarzowi premię właśnie za to, że pacjenci nie chorują, a gdy już się rozchorują, są leczeni tanio – wcześnie zdiagnozowani nie wymagają kładzenia do szpitalnych łóżek, wysokospecjalistycznych i drogich procedur – mówi Adam Kozierkiewicz.