Pacjenci bez granic - Kieszkowska-Knapik, Paulina; Łojko, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2010)
W Polsce głośno ostatnio o pracach nad projektem unijnej dyrektywy w sprawie stosowania praw pacjenta w transgranicznej opiece zdrowotnej ( Dyrektywa ). W dyskusji publicznej tworzy się wrażenie, jakoby od przyjęcia tej dyrektywy zależało prawo Polaków do leczenia za granicą ze wsparciem finansowym NFZ. Tak nie jest. Niezależnie bowiem od tego, czy dyrektywa zostanie przyjęta Polacy, jak mogą, tak i będą mogli leczyć się za granicą.