Równi i równiejsi - Kamiński, Michał; Twarowski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Ostatnie wydarzenia w Małopolskim Oddziale Narodowego Funduszu Zdrowia w procesie kontraktowania na rok 2010 pokazały, jak łatwo można w polskiej rzeczywistości – wbrew prawu – różnicować podmioty na równych i równiejszych , publiczne, i niepubliczne. Zapisy prawa poszły swoją drogą, praktyka urzędnicza swoją. Rodzi się pytanie, na co nam stanowić prawo, skoro można je dowolnie stosować?