17ß-estradiol (1 mg) i drospirenon (2 mg) w terapii hormonalnej okresu pomenopauzalnego - Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Niskodawkowa, doustna terapia hormonalna okresu menopauzy złożona z 1 mg estradiolu (E2) i 2 mg drospirenonu (DRSP) jest skuteczna w znoszeniu objawów wypadowych i urogenitalnych, zapobiega rozrostom endometrium i redukuje ryzyko wystąpienia osteoporozy, wywiera korzystny wpływ na profil lipidowy, gospodarkę węglowodanową i ciśnienie tętnicze, wreszcie podnosi jakość życia kobiet. Ten bezpieczny typ terapii hormonalnej okresu menopauzy może stać się leczeniem z wyboru dla dużej grupy kobiet po menopauzie.