Wpływ estrogenów na stężenie N-terminalnego propeptydu kolagenu typu I w płynie uzyskanym z przestrzennych hodowli ludzkich fibroblastów powięzi łonowo-cewkowej prowadzonych na siatkach polipropylenowych stosowanych - Tomaszewski, Jacek; Adamiak-Godlewska, Aneta; Bogusiewicz, Michał; Brzana, Wojciech; Juszczak, Małgorzata; Rzeski, Wojciech; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: Dolegliwości związane z nietrzymaniem moczu lub defektem statyki narządu płciowego są jedną z częstszych przyczyn zgłaszania się kobiet do leczenia operacyjnego. Nowoczesne techniki zabiegowe w uroginekologii oparte są na implantacji syntetycznych taśm/siatek polipropylenowych mających wzmocnić uszkodzone struktury łącznotkankowe dna miednicy. Wybór właściwego graftu syntetycznego, prawidłowa technika operacyjna oraz właściwe leczenie w okresie rehabilitacji pooperacyjnej mają decydujące znaczenie dla uzyskania trwałego efektu leczniczego i zapobiegania powikłaniom o charakterze erozji czy też odrzutu taśmy/siatki. Rola estrogenów w procesach gojenia rany pooperacyjnej pochwy po zabiegach z implantacją siatek polipropylenowych jest nie do końca poznana. Niejednoznaczne i często sprzeczne informacje dotyczą wpływu estrogenoterapii na metabolizm kolagenu w tkance łącznej narządu płciowego. Wyniki: Wykazaliśmy zdolność fibroblastów powięzi łonowo-cewkowej kobiety do biosyntezy kolagenu typu I w hodowlach prowadzonych na mono- i multifilamentowych siatkach polipropylenowych. W przypadku słabych estrogenów (estriol, daidzeina) stężenie N-terminalnego propeptydu kolagenu typu I w medium wzrastało przez cały okres trwania eksperymentu, ale tylko w hodowlach prowadzonych na siatkach monofilamentowych. Estriol i daidzeina stymulowały biosyntezę kolagenu typu I silniej niż 17β-estradiol. Dotyczyło to zarówno hodowli prowadzonych na siatkach mono-, jak i multifilamentowych. Całkowita produkcja N-terminalnego propeptydu kolagenu typu I była wyższa w hodowlach prowadzonych na siatkach monofilamentowych suplementowanych estriolem i daidzeiną. Wnioski: Uzyskane wyniki badań wskazują na potrzebę zastosowania estrogenów w okresie rehabilitacji pooperacyjnej u kobiet po menopauzie leczonych operacyjnie z powodu schorzeń uroginekologicznych.