Surgical treatment of female stress urinary incontinence with the Gynecare TVT Secur™ System – preliminary report - Baranowski, Włodzimierz; Rogowski, Artur; Doniec, Jacek; Wodzisławska, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: Operacja slingowa została przeprowadzona po raz pierwszy ponad 100 lat temu w celu leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu. Od tego czasu metody ewoluują w kierunku technik mniej inwazyjnych i bardziej bezpiecznych. Najnowszą techniką leczenia operacyjnego kobiet z wysiłkowym nietrzymaniem moczu jest TVT Secur™. Cel pracy: Ocena skuteczności i bezpieczeństwa stosowania systemu Gynecare TVT Secur™ w leczeniu operacyjnym wysiłkowego nietrzymania moczu u kobiet. Materiał i metody: Badaniem objęto kolejne pacjentki przyjmowane do Kliniki, które na podstawie wywiadu, danych klinicznych i wyników badania urodynamicznego zostały zakwalifikowane do leczenia operacyjnego. Pacjentki poddano operacji zestawem Gynecare TVT Secur™ metodą U-shape lub H-shape. Wyniki: Od października 2006 r. do września 2009 r. u 77 pacjentek z wysiłkowym nietrzymaniem moczu wykonano procedurę Gynecare TVT Secur™. Średnia wieku wynosiła 55,1 (30–76) lat, średnie BMI 28,5 (20,2–43,8) kg/m 2 . W pozycji H-shape umieszczono 69 implantów, w pozycji U-shape – 8. Czterdzieści dziewięć kobiet (63,6%) było po menopauzie, 14 (18,2%) przebyło 3 i więcej porodów siłami natury, 13 (16,8%) przebyło wcześniej operacje ginekologiczne. W znieczuleniu ogólnym wykonano 31 zabiegów, a 46 w znieczuleniu miejscowym. Średni czas trwania procedury wniósł 9 min (4–42). W dniu operacji wypisano do domu 57 pacjentek (74%). Przemijającą retencję obserwowano tylko u jednej pacjentki. Nie było żadnych powikłań śródoperacyjnych. Wnioski: System Gynecare TVT Secur™ jest skuteczną i bezpieczną metodą chirurgicznego leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu. Biorąc po uwagę krótki czas trwania zabiegu oraz dobrą tolerancję znieczulenia miejscowego, TVT Secur™ może być wykonywany z powodzeniem ambulatoryjnie. Aby określić długoterminową skuteczność tej procedury, konieczna jest dalsza obserwacja.