Ocena 10-letniego ryzyka złamań u kobiet po menopauzie z wykorzystaniem algorytmu FRAX™, znormalizowanego dla populacji Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii - Skowrońska-Jóźwiak, Elżbieta; Wójcicka, Agata; Lorenc, Roman S.; Lewiński, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: Złamania osteoporotyczne stanowią narastający problem kliniczny. Racjonalizacja wydatków na ten cel wydaje się możliwa dzięki identyfikacji pacjentów z największym ryzykiem złamania. Algorytm FRAX™ jest nową, zaproponowaną przez Światową Organizację Zdrowia metodą oceny 10-letniego ryzyka złamań. Dotąd nie opracowano polskiej wersji kalkulatora FRAX™. Cel pracy: Ocena wartości 10-letniego ryzyka złamań u kobiet po menopauzie w populacji łódzkiej z wykorzystaniem algorytmu FRAX, znormalizowanego dla populacji Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Materiał i metody: Do obecnej analizy włączono 94 pacjentki po menopauzie w wieku 55–80 lat. Grupę podzielono na pięć przedziałów wiekowych. Pacjentki wypełniły ankietę sporządzoną w celu analizy czynników ryzyka wystąpienia osteoporozy. Następnie zostały poddane badaniu densytometrycznemu szyjki kości udowej aparatem Expert, Lunar w technice DXA. Dziesięcioletnie ryzyko złamań oceniono metodą FRAX™ przy użyciu kalkulatora dla Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Obliczono ryzyko głównych złamań osteoporotycznych (FRAX major) oraz ryzyko złamania szyjki kości udowej (FRAX hip) z wykorzystaniem wyniku badania densytometrycznego (FMD, FHD) i z użyciem wskaźnika masy ciała – BMI (FM, FH). Wyniki: W każdej z analizowanych grup wiekowych największe średnie wartości 10-letniego ryzyka złamań (FRAX major, FRAX hip) zaobserwowano, posługując się kalkulatorem opracowanym dla Wielkiej Brytanii, najniższe – kalkulatorem opracowanym dla Hiszpanii. Różnice te były statystycznie istotne i w zależności od zastosowanego progu interwencyjnego wpływały na kwalifikację pacjentów do terapii. Wnioski: 1. Uzyskane dane wskazują na potrzebę opracowania polskiej wersji kalkulatora FRAX i określenia progu interwencyjnego. 2. Istnieją podstawy, aby do czasu powstania polskiej wersji FRAX posługiwać się kalkulatorem brytyjskim.