Immunoekspresja białek związanych z apoptozą i proliferacją w surowiczych nowotworach jajnika - Stawerski, Paweł; Wągrowska-Danilewicz, Małgorzata; Stasikowska, Olga; Danilewicz, Marian (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: Nowotwory złośliwe jajnika ze względu na swą znaczną agresywność są przyczyną wysokiej śmiertelności wśród kobiet. Białko CAS (cellular apoptosis susceptibility protein) jest związane z mikrotubulami wrzeciona kariokinetycznego i prawdopodobnie bierze udział w procesach progresji nowotworów. Białko Ki-67 jest białkiem proliferacyjnym, którego immunoekspresja jest wskaźnikiem stopnia proliferacji nowotworów. Cel pracy: Ocena immunoekspresji białka CAS oraz jej związku z aktywnością proliferacyjną nowotworu wyrażoną immunoekspresją białka Ki-67. Materiał i metody: Badaniami objęto 43 pacjentki z surowiczymi nowotworami złośliwymi jajnika, którym w 29 przypadkach towarzyszyły przerzuty nowotworu. Immunoekspresję białka CAS oznaczano metodą półilościową, natomiast immunoekspresję białka Ki-67 badano za pomocą komputerowej analizy obrazu. Wyniki: W grupie guzów jajnika dających przerzuty stwierdzono znamiennie wyższą immunoekspresję białka CAS w porównaniu z grupą guzów niepowodujących przerzutów. Odsetek komórek wykazujących immunoekspresję białka Ki-67 był znamiennie wyższy w guzach z przerzutami niż w przypadkach, w których przerzutów nie stwierdzono. W obu badanych grupach wykazano dodatnią korelację pomiędzy immunoekspresją białka CAS a stopniem proliferacji nowotworu wyrażonym immunoekspresją białka Ki-67, jednak korelacja ta nie była znamienna statystycznie. Wnioski: Wyniki badań przeprowadzonych przez autorów niniejszej pracy mogą sugerować, że ocena immunoekspresji białek związanych z proliferacją i apoptozą w surowiczych nowotworach jajnika może być pomocna w identyfikacji guzów o wyższym potencjale przerzutowym.