Rola angiogenezy w rozwoju nowotworów - Sadłecki, Paweł; Walentowicz-Sadłecka, Małgorzata; Grabiec, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Angiogeneza odgrywa bardzo istotną rolę w przebiegu procesów nowotworowych zarówno łagodnych, jak i złośliwych. W początkowych fazach procesu nowotworowego guzy zbudowane są ze skupisk komórek nieprzekraczających 1–2 mm3 i pozbawionych naczyń krwionośnych. Substancje odżywcze, czynniki wzrostu oraz tlen dostarczane są głównie w wyniku dyfuzji. W takim stanie nowotwór może pozostawać przez długi czas. Dalszy rozwój guza wiąże się z wykształceniem naczyń krwionośnych umożliwiających wzrost, naciekanie tkanek oraz powstawanie przerzutów.