Zespół obturacyjnego bezdechu śródsennego u dzieci - Brzecka, Anna; Teplicki, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W ostatnich latach coraz częściej u dzieci rozpoznaje się zaburzenia oddechowe w czasie snu, w tym zespół obturacyjnego bezdechu śródsennego (OBŚ). Zespół OBŚ rozwija się w następstwie powtarzających się podczas snu epizodów częściowej lub całkowitej obturacji górnych dróg oddechowych, prowadzących do desaturacji krwi tętniczej i zaburzeń snu. Następstwem powtarzających się bezdechów śródsennych mogą być zaburzenia zachowania i uwagi oraz senność dzienna. Mogą się także rozwinąć powikłania krążeniowe. Na podstawie badań polisomnograficznych można wyróżnić łagodną, umiarkowaną i ciężką postać zespołu OBŚ. Metodą z wyboru leczenia dzieci z zespołem OBŚ jest adenotonsillektomia.