Aparaty protetyczne w leczeniu zaburzeń oddychania podczas snu - Piorunek, Tomasz; Cofta, Szczepan; Rzymkowska, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Leczenie zaburzeń oddychania podczas snu przy użyciu ustnych aparatów protetycznych może stanowić alternatywę dla leczenia aparatem wytwarzającym dodatnie ciśnienie powietrza w drogach oddechowych (CPAP). Urządzenia te zwiększają przestrzeń w górnych drogach oddechowych przez wysunięcie żuchwy, języka i zmianę położenia innych struktur w jamie ustnej. Aparaty ustne skutecznie zmniejszają chrapanie i zaburzenia oddychania w łagodnej postaci obturacyjnego bezdechu śródsennego. Występują dwa podstawowe rodzaje tych urządzeń. Aparaty MRA (mandibular repositioning appliances) wysuwają żuchwę i/lub język, aparaty typu TRD (tongue retaining devices) wysuwają i stabilizują język w pozycji doprzedniej. U części pacjentów urządzenia wywołują krótko- i długotrwałe objawy uboczne.