Kaszel przewlekły – spojrzenie na diagnostykę i leczenie - Cofta, Szczepan (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Przewlekły kaszel zdefiniowany jest jako objaw utrzymujący się ponad 8 tyg. Jest częstym i ważnym objawem ze strony układu oddechowego, który stanowi istotne klinicznie wyzwanie w diagnostyce i terapii. Kluczem do skutecznego postępowania jest ustalenie jego przyczyn. W artykule przedstawiono propozycję sposobu postępowania u pacjentów z tym niepokojącym i uporczywym objawem