Astma oskrzelowa i POChP – odrębności diagnostyki i leczenia w wieku starszym - Panaszek, Bernard (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Rozpoznanie obturacyjnych chorób płuc opiera się w głównej mierze na badaniu spirometrycznym. Jego poprawne wykonanie u pacjentów w podeszłym wieku jest bardzo trudne ze względu na przeciwwskazania oraz brak współpracy. Z wiekiem występuje również częstsza koincydencja astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Ponadto w obydwu schorzeniach obserwuje się zjawisko wielochorobowości, a w POChP – małego stopnia systemowe zapalenie. Wszystkie odrębności mają istotny wpływ na algorytmy leczenia astmy i POChP.