Misjonarze zdrowia - Woy-Wojciechowski, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W pracy przedstawiono w skrócie sylwetki działających w przeszłości lekarzy-misjonarzy z krajów zachodnich, takich jak Albert Schweitzer (1875–1965) czy David Livingstone (1813–1873), ale przede wszystkim polskich – św. Andrzeja Świerada (980–1034), Michała Boyma (1612–1659), Jana Tadeusza Krusińskiego (1675–1757) czy bł. Jana Beyzyma (1850–1912). Pokrótce omówiono współczesną działalność kilku z wielu lekarzy przebywających na misjach w Indiach (Adam Wiśniewski), Ugandzie (Wanda Błeńska), Zambii (Mirosława Góra) i Papui-Nowej Gwinei (Jerzy Kuźma). Przedstawiono też zarys 21 lat pracy lekarza w Rwandzie, abp. Henryka Hosera, obecnie ordynariusza diecezji warszawsko-praskiej. W zakończeniu stwierdzono, że praca lekarzy na misjach wymaga szczególnie wartościowych cech charakteru.