Postępy nefrologii u dzieci - Grenda, Ryszard (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Dokonujący się w ostatnich latach postęp w nefrologii dziecięcej obejmuje wprowadzenie elementów diagnostyki genetycznej i molekularnej do oceny klinicznej glomerulopatii i wad układu moczowego, modyfikację immunosupresji oraz dokonanie oceny czynników ryzyka odległych powikłań w przewlekłej chorobie nerek. Spodziewany efekt końcowy tych nowości wyraża się poprawą skuteczności terapii oraz wydłużenia życia chorych z poważnymi schorzeniami układu moczowego.