Postepy w diagnostyce i terapii w urologii – farmakologiczne leczenie łagodnego rozrostu stercza - Sosnowski, Marek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Jednym z najczęstszych schorzeń układu moczowo-płciowego u mężczyzn w starszym wieku jest łagodny rozrost gruczołu krokowego (benign prostatic hyperplasia – BPH). W jego przebiegu dochodzi do stopniowego powiększania się stercza i narastania objawów z dolnych dróg moczowych (LUTS) związanych z przeszkodą w odpływie moczu z pęcherza moczowego. Obserwowany w ciągu ostatnich lat postęp farmakologicznego leczenia BPH jest związany ze skojarzonym zastosowaniem alfa-adrenolityków i inhibitorów 5-alfa-reduktazy. Ostatnie badania kliniczne potwierdziły również lepsze wyniki leczenia współistniejących objawów podrażnieniowych po wdrożeniu leków antycholinergicznych razem z leczeniem skojarzonym BPH.