Postepy w leczeniu nerkozastępczym w Polsce i na świecie - Rutkowski, Bolesław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Leczenie nerkozastępcze, na które składa się dializoterapia i transplantacja nerek, pozwoliło w ciągu ostatniego 50-lecia na uratowanie wielu istnień ludzkich. Obecnie na świecie ogółem metodami nerkozastępczymi leczonych jest ponad 2 mln osób. Istnieje duża dysproporcja w dostępności do tego typu terapii między krajami rozwiniętymi a tymi, które wciąż borykają się z problemami polityczno-ekonomicznymi. W tej pierwszej grupie, w której od przełomu wieków znajduje się także Polska, leczenie tego typu jest zapewnione wszystkim pacjentom ze schyłkową niewydolnością nerek. W drugiej grupie, do której zalicza się kraje o ogromnych populacjach, jak Chiny, Indie czy Rosja, oraz większość krajów Afryki, możliwość zastosowania terapii nerkozastępczej wciąż jest bardzo ograniczona. Niemniej również w tych regionach następuje powolna poprawa w tym zakresie. Jest to tym bardziej istotne, że terapia nerkozastępcza, przy użyciu nowoczesnych technologii, pozwala nie tylko na znaczne wydłużenie życia pacjentów, ale zapewnia także jego odpowiednią, wysoką jakość.