Chory przewlekle gorączkujący – poszukiwanie przyczyny i leczenie - Kucharz, Eugeniusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Gorączka jest zaburzeniem regulacji temperatury wewnętrznej przez ośrodek termoregulacji i stanowi złożony zespół reakcji patofizjologicznych prowadzących do zwiększenia „punktu ustawienia” termoregulacji organizmu. Przebieg kliniczny gorączki może być różny (gorączka ciągła, zwalniająca, przerywana, trawiąca). Jej przyczyny mogą mieć naturę: infekcyjną, nowotworową, immunologiczną, metaboliczną, endokrynologiczną lub inną. Genetycznie uwarunkowane gorączki nawracające (okresowe) występują u chorych na autoimmunologiczne zespoły zapalne (rodzinną gorączkę śródziemnomorską, kriopirynopatie: zespół Muckle’a i Wellsa, przewlekły neurologiczno-skórno-stawowy zespół występujący u niemowląt, czyli wieloukładowy zapalny zespół rozpoczynający się w okresie niemowlęcym, autoimmunologiczny zespół zapalny związany z receptorem dla czynnika martwicy nowotworów, okresową gorączkę związaną z NALP12 i inne).