Nowości w pediatrii w 2009 roku - Wąsowska-Królikowska, Krystyna; Funkowicz, Marzena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W artykule omówiono najnowsze zalecenia dotyczące żywienia dzieci najmłodszych oraz wpływ modyfikacji żywieniowych na ich dalszy rozwój i zdrowie. Omówiono aktualne wytyczne dotyczące profilaktyki niedoboru witaminy D. Przedstawiono ostatnie zmiany w programie szczepień ochronnych związane z wyprowadzeniem bezpłatnych szczepionek przeciwko pneumokokom i ospie wietrznej w grupach ryzyka. Zaprezentowano także wybrane, opublikowane w ostatnim okresie algorytmy dotyczące powszechnych problemów w opiece zdrowotnej nad dziećmi, m.in. aktualnych zaleceń dotyczących antybiotykoterapii w zakażeniach dróg oddechowych, profilaktyki i leczenia grypy, postępowania w astmie oskrzelowej u dzieci poniżej 5. roku życia, diagnostyki i leczenia refluksu żołądkowo-przełykowego i hipercholesterolemii.