Zmienność zagrożeń grypy jako jednostki chorobowej w zależności od pojawienia się nowej zmodyfikowanej struktury wirusa - Brydak, Lidia B. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Grypa jest ostrą chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez wirusy grypy, w której ciągła ewolucja wirusa ma zasadnicze znaczenie dla występowania w populacji ludzkiej cosezonowych epidemii, a od czasu do czasu także pandemii. Działające dwa nadzory nad grypą, a mianowicie Globalna Sieć Nadzoru nad Grypą (GISN) oraz Europejska Sieć Nadzoru nad Grypą (EISN), sprawdziły się wielokrotnie, np. identyfikując wirusy A/H5N1/ (HPAI), A/H7N7/(HPAI) czy A/H1N1/v. 11 czerwca 2009 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła pandemię grypy A/H1N1/v. Wirus, który go wywołał, jest poczwórnym reasortantem. Zgodnie z danymi WHO, do 15 stycznia br. z powodu pandemii grypy zmarły w świecie 13 554 osoby. Jedynymi lekami antygrypowymi są inhibitory neuraminidazy: oseltamiwir i zanamiwir.