Diagnostyka i leczenie niedrożności naczyń żylnych i tętniczych siatkówki - Kubicka-Trząska, Agnieszka; Romanowska-Dixon, Bożena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Niedrożność naczyń żylnych i tętniczych siatkówki jest częstą przyczyną nagłego bezbolesnego upośledzenia widzenia aż do braku poczucia światła włącznie. Ten ostry stan okulistyczny wymaga pilnej diagnostyki nie tylko miejscowej, ale przede wszystkim systemowej, gdyż w większości przypadków objawy oczne są zwiastunem wielu poważnych schorzeń, nierzadko zagrażających życiu chorego. Niestety, pomimo wielu prób klinicznych nie udało się ostatecznie opracować standardów postępowania w przebiegu niedrożności naczyń siatkówki. Uważa się, że w większości przypadków skuteczność dostępnych obecnie metod leczenia ostrej fazy tej choroby jest wątpliwa. Dlatego też ważne jest zapobieganie powstawaniu powikłań miejscowych oraz szybkie zdiagnozowanie i leczenie schorzenia, będącego istotnym czynnikiem ryzyka niedrożności naczyń siatkówki. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie współczesnej wiedzy na temat diagnostyki i leczenia niedrożności naczyń siatkówki oraz wskazanie znaczenia i roli lekarza pierwszego kontaktu w tym procesie.