Współczesne możliwości poprawy słyszenia u osób w różnym wieku - Skarżyński, Henryk (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Zespół Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu w ostatnich kilkunastu latach podjął wiele działań, w tym naukowych, klinicznych, dydaktycznych i organizacyjnych, które pozwoliły na opracowanie nowych programów diagnostycznych, nowych sposobów leczenia i rehabilitacji oraz nowych narzędzi i aparatury. Działania te były uwarunkowane zaistnieniem wielu czynników, które pozwoliły na dokonanie istotnego przełomu w tym obszarze nauki i medycyny. Z uwagi na nowe zaawansowane technologie, aparaturę, materiały do chirurgii rekonstrukcyjnej ucha środkowego, systemy implantów słuchowych wszczepianych do ucha środkowego, wewnętrznego i pnia mózgu oraz bardzo duże doświadczenie operacyjne i wielkie potrzeby społeczne – w pełni uzasadnione jest nazwanie obecnego przełomu nową erą w otologii i otochirurgii. Spowodowało to w codziennej praktyce klinicznej niezwykle istotne podwyższenie i rozszerzenie świadczonych usług. Możliwość poprawy słyszenia u pacjentów w praktycznie każdym wieku odzwierciedla niebywały postęp oraz wychodzi naprzeciw istotnym oczekiwaniom społeczeństwa informacyjnego. Kulminacyjnym osiągnięciem naukowym i klinicznym w tym zakresie jest możliwość połączenia w jednym uchu wewnętrznym naturalnej stymulacji akustycznej przy istniejącym normalnym słuchu na niskich częstotliwościach, z odpowiednio przygotowaną stymulacją elektryczną w pozostałej, głuchej części ucha wewnętrznego.