Zakażenia zawodowe patogenami krwiopochodnymi wśród personelu medycznego w kontekście zadań dla zdrowia publicznego - Gańczak, Maria (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Na podstawie danych z piśmiennictwa i badań własnych przedstawiono argumenty świadczące, że problem zakażeń wirusami przenoszonymi drogą krwi wśród personelu medycznego dotyczy zarówno Polski, jak i innych krajów świata. Co więcej, stanowi on wyzwanie dla zdrowia publicznego w kontekście podjęcia określonych działań, w tym wprowadzenia odpowiednich przepisów legislacyjnych, mogących przyczynić się do zmniejszenia częstości występowania zakażeń krwiopochodnych wśród białego personelu, takich jak: nałożenie obowiązku szkoleń w zakresie kontroli zakażeń zawodowych, powszechne wprowadzanie bezpiecznego sprzętu, zwiększenie wyszczepialności przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, z obowiązkowym oznaczaniem odpowiedzi poszczepiennej, stworzenie jednolitego dla całego kraju komputerowego rejestru ekspozycji zawodowych oraz okresowe oznaczanie poziomu anty-HCV u pracowników medycznych.