Lekarz rodzinny wobec zjawiska nadużywania alkoholu przez pacjentów - Trnka, Jakub; Susło, Robert; Drobnik, Jarosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Problematyka związana z nadużywaniem alkoholu dotyczy lekarzy wielu specjalności. Pojawia się ona również w praktyce lekarza rodzinnego. Lekarz rodzinny może spotkać się z różnymi postaciami nadużywania alkoholu u swoich pacjentów, od postaci początkowej aż do formy skrajnej, czyli choroby alkoholowej. Wielu pacjentów ukrywa przed lekarzem problem alkoholowy. Objawy wywołane nadużyciem alkoholu są często przez pacjenta podawane jako objawy chorobowe. Może się również zdarzyć, że do lekarza zgłosi się pacjent ze skrajną postacią choroby alkoholowej, czyli majaczeniem drżennym – delirium tremens. Jest to schorzenie powodujące znaczne zagrożenie dla pacjenta, o dużym odsetku śmiertelności. Prawidłowe rozpoznanie rozpoczynającego się delirium tremens i wdrożenie odpowiedniego leczenia może uratować pacjentowi życie. Zdarza się, że objawy rozpoczynającego się delirium są mylone z innymi jednostkami chorobowym. Oddzielnym zagadnieniem są pacjenci – członkowie rodzin osób nadużywających alkohol.