KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHŚródoperacyjna ocena pomostów wieńcowych w rewaskularyzacji wieńcowej z zastosowaniem metody transit-time - Żelazny, Piotr; Szapiel, Grzegorz; Witt-Majchrzak, Anna; Buzun, Leszek; Dmyterko, Andrzej; Kukliński, Maciej; Morozow, Lew (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Badanie parametrów przepływu z zastosowaniem metody transit-time jest stosunkowo nową techniką, która pozwala na śródo-peracyjną ocenę pomostów wieńcowych. Cel: Zbadanie możliwości użycia pomiarów transit-time do zlokalizowania błędów technicznych podczas wykonywania pomostów wieńcowych i wpływu tego postępowania na wczesne wyniki pooperacyjne. Materiał i metody: Od 17 października 2006 r. do 30 lipca 2009 r. przeprowadzono badanie prospektywne z randomizacją, dotyczące pacjentów operowanych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Olsztynie z powodu izolowanej choroby wieńcowej. Wszyscy chorzy byli włączani do jednej z dwóch grup. Grupa A, w której wykonywano badania z wykorzystaniem metody transit-time (TTF), ostatecznie objęła 305 pacjentów, grupa B, w której nie wykonywano tych pomiarów – 583. Większość osób z obu grup zoperowano w trybie off pump, stosując całkowitą rewaskularyzację tętniczą w konfiguracji T i Y (odpowiednio grupa A 99,3%; 91,8% vs grupa B 98,6%; 86,9%). Pomosty wieńcowe oceniano na podstawie krzywej przepływu, przepływu średniego (Qśr.), indeksu pulsacyjnego (PI) oraz procentowego wskaźnika przepływu rozkurczowego (DF), stosując przepływomierz VeriQ (Medi Stim AS, Oslo, Norway). Wyniki: W grupie A w 29 pomostach u 28 (9,2%) pacjentów stwierdzono złe parametry przepływu. Po korekcji tych zespoleń badane parametry osiągnęły wartości określane jako prawidłowe, uzyskując istotność statystyczną (Qśr. p < 0,0001; PI p < 0,001; DF p 0,05; zawał okołooperacyjny p > 0,05; wspomaganie IABP p > 0,05; hemodiafiltracja p > 0,05). Wnioski: Zastosowanie pomiarów z wykorzystaniem metody transit-time pozwala na śródoperacyjną weryfikację i korekcję ze-spoleń. Jednak z porównania tak dużych grup pacjentów, u których wykonano i nie wykonano badań TTF, wynika, iż większość podstawowych wczesnych powikłań pooperacyjnych nie osiągnęło po-ziomu istotności statystycznej przy wartości p określonej na ≤ 0,05.