KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHWpływ przedoperacyjnego wyrównania metabolicznego cukrzycy na wystąpienie powikłań po operacjach serca - Biskupski, Andrzej; Kowalik, Bogdan; Sielicki, Piotr; Mokrzycki, Krzysztof; Żych, Andrzej; Zegan, Małgorzata; Żukowski, Maciej; Brykczyński, Mirosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych początku XXI w. Występuje u blisko 1/3 chorych poddawanych operacjom kardiochirurgicznym. Cel pracy: W pracy tej oceniono częstość wystąpienia powikłań pooperacyjnych po operacjach kardiochirurgicznych w zależności od stopnia wyrównania metabolicznego cukrzycy typu 2. Materiał i metody: Badaniem objęto 130 chorych z cukrzycą, operowanych w Klinice Kardiochirurgii w Szczecinie w okresie od grudnia 2008 do września 2009 r. Pacjenci, u których oznaczony przed operacją odsetek hemoglobiny glikowanej (HbA1c) był ≥ 7%, zostali zaliczeni do grupy badanej (niewyrównana cukrzyca). Pacjenci z HbA1c < 7% stworzyli grupę kontrolną (wyrównana cukrzyca). W pracy po-równano śmiertelność oraz częstość występowania powikłań w okresie pooperacyjnym w obu grupach. Wyniki: Chorzy w obu grupach mieli podobne ryzyko operacyjne w skali EuroSCORE logistic (5,32% vs 5,66%). W grupie kontrolnej (68 chorych; 52%) nie było zgonów, incydenty sercowe wystąpiły u 16 chorych (23,5%), incydenty naczyniowo-mózgowe u 6 (8,8%), niewydolność nerek u 9 (13,2%), niewydolność oddechowa u 1 (1,5%), nie odnotowano powikłań gojenia rany operacyjnej. W grupie badanej (62 chorych, 48%) były 3 zgony (4,8%), incydenty sercowe wystąpiły u 24 (38,7%), incydenty naczyniowo-mózgowe u 11 (17,8%), niewydolność nerek u 8 (12,9%), niewydolność oddechowa u 5 (8,1%), a powikłania gojenia rany operacyjnej u 2 chorych (3,2%). Wnioski: 1. Blisko połowa chorych na cukrzycę typu 2, poddanych operacjom kardiochirurgicznym miała niewyrównaną metabo-licznie cukrzycę. 2. Skuteczne leczenie cukrzycy przed operacją wpływa na zmniejszenie liczby powikłań pooperacyjnych oraz zmniejszenie śmiertelności. 3. Przedoperacyjne badanie odsetka HbA1c jest dobrym wskaźnikiem ryzyka wystąpienia powikłań po operacjach kardiochirur-gicznych u chorych na cukrzycę.