KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHCardiac myxoma: 10 years’ experience in 29 patients operated on with crystalloid cardioplegia – short- and long-term results - Rachwalik, Maciej; Obremska, Marta; Goździk, Anna; Nowicki, Rafał; Bielicki, Grzegorz; Jakubaszko, Jacek; Dumański, Andrzej; Pelczar, Marek; Stachurski, Andrzej; Oczko, Janusz; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Śluzaki są uważane za rozpoznanie wymagające pilnej operacji. Śluzaki serca zostały wycięte w grupie 29 osób. Materiał i metody: Dane dotyczące pacjentów i uzyskane z 10-letniej obserwacji w latach 1999–2008 od żyjących pacjentów zostały przeanalizowane. Guzy były usuwane w ciągu 24 godz. od przyjęcia do szpitala. Wyniki: Wczesna przeżywalność po operacji wynosiła 100%. Wyniki odległe uzyskano od 27 osób i wszystkie pozostawały asymptomatyczne. Większość śluzaków obserwowanych w badanym okresie okazała się formami stabilnymi. Wnioski: Śluzaki są zwykle obserwowane w grupie osób starszych i bardziej obarczonych innymi czynnikami ryzyka, zazwyczaj na wczesnym etapie choroby. Chirurgiczne wycięcie daje dobre wyniki wczesne i odległe, prowadząc do zupełnego wyleczenia nierodzinnie wy-stępujących śluzaków. Jednakże śluzaki występujące rodzinnie mają tendencję do wznowy nawet po 20 latach od wycięcia.