WADY WRODZONEOperacja koarktacji aorty u noworodka z masą ciała 1200 g. Opis przypadku - Kaźmierczak, Piotr; Moll, Jadwiga A.; Moll, Jacek J. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Autorzy omawiają przypadek hipotroficznego noworodka z wielowadziem i bardzo niską masą ciała (1200 g), operowanego z powodu koarktacji aorty (CoA) w 18. dniu życia. Opisywany przypadek świadczy o tym, iż operacja CoA jest zabiegiem pilnym, lecz bezpiecznym również u noworodków z tak niską masą ciała.