TORAKOCHIRURGIADiagnostyka zwężeń krtaniowo-tchawiczych z wykorzystaniem metod endoskopowych i tomografii komputerowej z rekonstrukcją 3D - Paprzycki, Włodzimierz; Szyfter, Witold; Wierzbicka, Małgorzata; Popko, Mariola; Pastusiak, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Zwężenia krtaniowo-tchawicze (LTS) są rzadko występującym stanem chorobowym, jednakże ich liczba stale rośnie z powodu wykonywanej tracheotomii, intubacji, naświetlania, chirurgii krtani czy z przyczyn jatrogennych. Leczenie LTS jest trudne i obarczone wieloma powikłaniami. Dobranie najlepszej strategii postępowania wymaga szerokiej diagnostyki. Autorzy omówili w pracy różne metody diagnostyczne z uwzględnieniem wykorzystania spiralnej wielorzędowej tomografii komputerowej.