ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIAAnestezja złożona z użyciem remifentanilu lub fentanylu u chorych w podeszłym wieku poddanych operacjom torako-skopowym - Misiołek, Hanna; Budziński, Dariusz; Przybyła, Maciej; Wojtacha, Anna; Filipowski, Marek; Karpe, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Zabiegi mało inwazyjne, w tym torakoskopie, powodują mniejszy uraz i stres operacyjny, a w okresie pooperacyjnym zdecydowanie mniejsze dolegliwości bólowe, co przekłada się na skrócenie okresu hospitalizacji i zmniejszenie kosztów leczenia. Technika operacyjna wymagająca wentylacji jednego płuca (ang. one lung ventilation) oraz ułożenie pacjenta w pozycji na boku (ang. lateral decubitus position), skutkują szeregiem zaburzeń ze strony układu oddechowego i sercowo-naczyniowego (ang. ventilatory and cardiovascular disturbances). Ryzyko znieczulenia jest podwyższone, zwłaszcza pacjentów w podeszłym wieku. Cel: Czy zastosowanie opioidów o różnym czasie działania (fentanyl lub remifentanyl), może mieć wpływ na odpowiedź układu sercowo-naczyniowego na wentylację jednym płucem u chorych w podeszłym wieku? Materiał i metody: Było to badanie prospektywne i z randomizacją. Grupa I (badana; n = 19), do analgezji śródoperacyjnej zastosowano remifentanyl w bolusie 0,5 µg kg–1, a następnie we wlewie ciągłym 0,05–0,1 µg/kg–1. Grupa II (kontrolna; n = 21), do analgezji śródoperacyjnej zastosowano fentanyl w standardowych dawkach. Dla monitorowania ciśnienia tętniczego oraz rzutu serca metodą bezpośrednią zastosowano czujnik do tętnicy promieniowej. Przy użyciu czujnika w tętnicy promieniowej określano wartości następujących parametrów: HR, SBP, DBP, MBP, SV, CI, SVR . Wyniki: Wartości parametrów hemodynamicznych mierzonych w trakcie badań były porównywalne w obu grupach. Wniosek: Zastosowanie opioidów o różnym czasie działania nie wpływa na reakcje ze strony układu sercowo-naczyniowego pod-czas wentylacji jednym płucem u chorych w podeszłym wieku.