DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMTamponada serca z objawami ciężkiego wstrząsu krwotocznego po perforacji prawej komory serca w przebiegu implantacji kardiostymulatora PHILOS SR oraz elektrody komorowej SELOX ST 60 – opis przypadku - Banyś, Andrzej; Bartczak, Karol; Bitner, Mirosław; Banach, Maciej; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Tamponada serca jest ostrym stanem zagrożenia życia, wywołanym przez gwałtowne gromadzenie się krwi w worku osierdziowym. Powo-duje wzrost ciśnienia śródosierdziowego, w następstwie czego upośledzeniu ulega napełnianie przedsionków i komór, co skutkuje zmniej-szeniem rzutu minutowego serca, załamaniem się hemodynamiki układu krążenia (gwałtownym spadkiem ciśnienia tętniczego), rozwinię-ciem objawów wstrząsu kardiogennego, zaburzeniami rytmu serca lub śmiercią. W pracy przedstawiono przypadek zagrażającej życiu ostrej tamponady serca z objawami ciężkiego wstrząsu krwotocznego, która wystąpiła u 80-letniego pacjenta poddanego zabiegowi wszczepienia kardiostymulatora i elektrody komorowej.