REHABILITACJAEfekty rehabilitacji kardiologicznej u pacjentów - Szykowska-Styczyrz, Joanna; Ferdynus, Grzegorz; Cieślik, Artur (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Proces „starzenia” się naczyń związany z utratą sprężystości i elastyczności ściany na skutek zmniejszenia ilości protein strukturalnych – elastyny i kolagenu oraz zmian zwyrodnieniowych włókien warstwy mięśniowej o charakterze martwicy torbielowatej pro-wadzą do patologicznego rozszerzenia ściany aorty piersiowej, a w 60% przypadków tętniaka aorty wstępującej, co może wymagać inter-wencji chirurgicznej [1, 2]. Cel: Celem niniejszej pracy jest ocena bezpieczeństwa i skuteczności kompleksowej wczesnej rehabilitacji kardiologicznej w grupie 29 pacjentów wysokiego ryzyka z średnią wieku 55 lat, ze zdiagnozowanym tętniakiem aorty wstępującej, poddanych leczeniu kardio-chirurgicznemu wszczepienia dakronowej protezy z zastawką i reimplantacją tętnic wieńcowych metodą Bentalla. Materiał i metody: Badaniem objęto 29 pacjentów po operacji Bentalla skierowanych na Oddział Rehabilitacji Kardiolo-gicznej Szpitala Uzdrowiskowego „Zdrowie” w okresie jednego roku (styczeń 2008 – styczeń 2009). Zebrano dostępne informacje na temat stanu i przebiegu okołooperacyjnego. Bezpieczeństwo rehabilitacji oceniano pod kątem możliwych zagrożeń. W badanej grupie, w okresie 21-dniowym, prowadzono rehabilitację zgodnie z klasycznym programem rekomendowanym przez Sekcję Rehabilitacji Kardiolo-gicznej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, stosowanym w chorobie niedokrwiennej serca (odpowiednio do stanu funkcjonalnego i stopnia wydolności układu krążenia), obejmującym głównie trening interwałowy na ergometrze i bieżni treningowej oraz ćwiczenia ogól-nousprawniające. Wyniki: W wyniku oceny klinicznej pacjentów w badanej grupie po zabiegu kardiochirurgicznym sposobem Bentalla, wyka-zano korzyści w zakresie poprawy wydolności fizycznej, motywacji do bezpiecznej, indywidualnej aktywności fizycznej oraz obniżenia stopnia lęku i osamotnienia w chorobie. Wnioski: Zdaniem autorów, niezależnie od wieku, wczesna kompleksowa rehabilitacja kardiologiczna jest efektywną i bez-pieczną metodą przywracania sprawności ogólnej i poprawy wydolności układu krążenia w grupie pacjentów po zabiegach kardiochirurgicz-nych typu Bentalla.