TECHNIKI OBRAZOWANIARola wielowarstwowej tomografii komputerowej w rozpoznaniu częściowego nieprawidłowego spływu żył płucnych u dorosłych na podstawie wybranych przypadków - Głowacki, Jan; Miszalski-Jamka, Karol; Wasilewski, Jarosław; Jarski, Piotr; Białkowski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Częściowy nieprawidłowy spływ żył płucnych (PAPVC) jest rzadką wrodzoną wadą u dorosłych. Wielowarstwowa tomografia komputero-wa jest metodą z wyboru w diagnostyce różnicowej zmian w klatce piersiowej wskazujących na ich pochodzenie naczyniowe. Na pod-stawie dwóch przypadków PAPVC u dorosłych zostanie omówiona rola tomografii komputerowej w procesie diagnostycznym tej wady serca.