Odbić od dnaRozmowa z profesorem Stanisławem Gomułką, głównym ekonomistą Business Centre Club, byłym wiceministrem finansów - Mazur, Bogusław (Menedżer Zdrowia, 2010)
– Dwadzieścia lat temu społeczeństwo zaakceptowało fakt, że musimy płacić rynkową cenę za podstawowe dla życia produkty, takie jak chleb, mleko, domowe ogrzewanie czy dach nad głową. Myślę, że po dyskusji ludzie zaakceptowaliby rozciągnięcie tej zasady również na usługi zdrowotne. Powszechnie uważa się też, że w sektorze prywatnym mamy większą dbałość o koszty i o klienta. Dlatego sądzę, że permanentny kryzys w służbie zdrowia będzie wymuszał na wszystkich, także na politykach, poszukiwanie racjonalnych rozwiązań – mówi Gomułka.