Choroby na życzenie NFZ - Strzesak, Erwin (Menedżer Zdrowia, 2010)
Na co chorują Polacy? Na to, za co płaci NFZ. Gdy tylko w taryfikatorach NFZ pojawi się porządna wycena jakiejś terapii – natychmiast pojawiają się liczne przypadki schorzeń jej wymagających. Gdy wycena zostaje obniżona, zapadalność na te choroby spada. Dlaczego? Bo w polskich warunkach, aby szpital zarobił, nie może ograniczyć się jedynie do poprawnego wyleczenia pacjenta. Musi jeszcze do tego odpowiednio wypełnić formularz sprawozdawczy. A kwalifikując pacjenta do leczenia wybrać taką metodę, która nie dość, że go wyleczy, to będzie na tyle dobrze wyglądać w odpowiednich statystykach, że przełoży się na największy zysk. Doborem terapii w szpitalach zajmuje się zatem zespół składający się z lekarza i kodera – wysokiej klasy specjalisty od sprawozdawczości dla NFZ.