Lekomania globalna - Skrzypczak, Zofia (Menedżer Zdrowia, 2010)
Wydatki na artykuły farmaceutyczne (leki) są istotnym elementem składowym wydatków na zdrowie, ale obciążenia systemów ochrony zdrowia z tego tytułu są w poszczególnych krajach mocno zróżnicowane. Wydatki na leki są zarówno wyrazem bezpośrednich obciążeń gospodarstw domowych, jak i odzwierciedleniem prowadzonej przez państwo polityki lekowej, znajdującej wyraz w funkcjonującym w danym kraju systemie refundacji leków. Kto i ile wydaje na leki w krajach OECD? Jak w porównaniu z innymi państwami wypada Polska?