Pacjent on-line - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Ideał wyglądałby tak: podczas wizyty po wstukaniu odpowiednich danych na ekranie komputera lekarza pojawiałaby się cała historia chorób pacjenta. Medyk miałby całą wiedzę o schorzeniach i leczeniu pacjenta. Na drodze do osiągania tego ideału Europa pozostaje w tyle za Ameryką, a Polska daleko za Europą. Ale nie cała Polska. Miesiąc temu Wielkopolska znacząco zbliżyła się do dobrego poziomu europejskiego. To skutek uruchomienia, z pełną akceptacją Centrali NFZ, programu „Zdrowotny Informator Pacjenta”.