Sprawa wagi (nie)państwowej - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2010)
Udział wydatków publicznych na ochronę zdrowia w Szwajcarii jest znacznie niższy niż w Polsce. Mimo tego Szwajcarzy mają znacznie sprawniejszy system ochrony zdrowia, a z prywatnych środków, nieprzymuszani przez nikogo na cele zdrowotne wydają czterokrotnie więcej niż Polacy. I mają najlepsze w Europie szpitale, poradnie, ambulatoria.