Samouzdrowienie uzdrowisk - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2010)
W 2010 r. uzdrowiska dostaną na kontrakty od NFZ o 100 mln zł mniej niż w roku minionym. Jakby tego było mało, większość polskich kurortów wymaga gruntownych remontów. Na to też wciąż brakuje pieniędzy. Na szczęście co bardziej przedsiębiorczy menadżerowie znaleźli sposób na łatanie dziur. Jest nim klient komercyjny. W niektórych sanatoriach już ponad 30 proc. kuracjuszy płaci za pobyt w uzdrowisku z własnego portfela.