Artykuł oryginalnyDwuźródłowa tomografia komputerowa tętnic wieńcowych u chorych po operacji pomostowania aortalno-wieńcowego – porównanie z inwazyjną koronarografią - Kępka, Cezary; Opolski, Maksymilian P.; Kruk, Mariusz; Pręgowski, Jerzy; Michałowska, Ilona; Demkow, Marcin; Witkowski, Adam; Rużyłło, Witold (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Wstęp: Ocena pomostów aortalno-wieńcowych w inwazyjnej koronarografii często wiąże się z wydłużeniem czasu badania, podaniem dużej ilości kontrastu oraz większą dawką skuteczną promieniowania. Cel: Ocena dokładności dwuźródłowej tomografii komputerowej tętnic wieńcowych (CTA) w wykrywaniu istotnych zwężeń w pomostach u chorych z objawami po operacji pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG). Metodyka: Do analizy włączono kolejnych 30 chorych (26 mężczyzn, średni wiek 66 ± 9 lat) po CABG z prospektywnego Rejestru Tomografii Komputerowej Tętnic Wieńcowych ANIN, u których wykonano badanie CTA oraz inwazyjną koronarografię. Ocenie poddano pomosty aortalno-wieńcowe, anastomozy oraz dystalne segmenty tętnic natywnych o średnicy ≥ 1,5 mm. Za istotne zwężenie przyjęto zmianę ≥ 50% redukcji światła naczynia. Wyniki analizy w CTA zostały porównane z inwazyjną koronarografią jako metodą referencyjną. Odstęp czasowy między CTA a koronarografią wyniósł ≤ 30 dni. Wyniki: Do analizy włączono 58 pomostów, 56 anastomoz oraz 54 segmenty dystalne tętnic natywnych. Czułość, swoistość oraz dodatnia i ujemna wartość predykcyjna dwuźródłowej CTA w wykrywaniu istotnych zwężeń w pomostach wyniosła odpowiednio 100%, 92%, 86% i 100%. Badanie CTA wykrywało istotne zwężenia w anastomozach oraz dystalnych segmentach tętnic natywnych odpowiednio z czułością i swoistością 100% i 96% oraz 50% i 98%. W analizie pacjentów CTA umożliwiło prawidłowe rozpoznanie u wszystkich chorych z co najmniej jednym zwężeniem w pomoście aortalno-wieńcowym. Wnioski: Dwuźródłowa CTA z wysoką precyzją wyklucza obecność istotnych zwężeń w pomostach aortalno-wieńcowych u chorych z objawami po CABG.