Zastosowanie buprenorfiny u pacjentki z wyniszczeniem nowotworowym – opis przypadku - Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
W pracy omówiono przypadek skrajnie wyniszczonej chorej z rakiem drobnokomórkowym płuca i zespołem uzależnienia alkoholowego, u której zastosowano buprenorfinę. Lek okazał się skuteczny, dobrze tolerowany i bezpieczny, pomimo bardzo małej masy ciała i małej ilości tkanki tłuszczowej u pacjentki.