Przerzutowy rak jajnika współistniejący z niedrożnością jelita cienkiego u czterdziestoletniej chorej na raka żołądka – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Gottwald, Leszek; Serbiak, Beata; Kaźmierczak-Łukaszewicz, Sylwia (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Rak żołądka jest najczęstszym nowotworem złośliwym w tej lokalizacji i stanowi ok. 3% wszystkich nowotworów złośliwych u kobiet w Polsce. Szerzenie się nowotworu do narządów miednicy mniejszej odbywa się przede wszystkim drogą naczyń chłonnych, a jedną z najbardziej charakterystycznych lokalizacji guzów przerzutowych u kobiet są jajniki. Guzy te zostały opisane po raz pierwszy w 1896 r. przez Friedricha Krukenberga i nazwane jego imieniem. U chorych na raka żołądka, u których współistnieje przerzut do jajnika, diagnostyka i leczenie są trudne. Nie opracowano optymalnego schematu leczenia tych chorych. W pracy przedstawiono przypadek czterdziestoletniej chorej na raka żołądka powikłanego guzem Krukenberga i niedrożnością jelita cienkiego. Dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego guzów Krukenberga.