Czynniki wyznaczające stan psychiczny i wpływające na ocenę opieki pielęgniarskiej - Szutarska, Aleksandra; Andruszkiewicz, Anna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie komponentów psychicznych, które wpływają na ocenę opieki pielęgniarskiej. Zaakcentowano psychiczny wymiar choroby jako wymiar indywidualnego doświadczenia, łączący element poznawczy z elementem emocjonalnym. Przedstawiono różne sytuacje życiowe determinujące sposób przeżywania choroby i stosunek do niej. W psychicznym wymiarze ukazano mechanizmy obronne uruchamiane przez pacjenta oraz znaczenie występującego stresu. Następstwa biologiczne stresu, wpływając na zaburzenia homeostazy organizmu, mogą być przyczyną wyzwolenia wielu chorób psychosomatycznych. W kryterium jakości opieki pielęgniarskiej na temat usług ważny jest stan emocjonalny w postaci satysfakcji lub jej braku. Spełnienie tego kryterium umożliwi profesjonalne pielęg-nowanie, zgodne z zasadami etyki zawodowej oraz holistyczne podejście do procesu pielęgnowania przez pielęgniarki.