Chirurgiczne leczenie zatoki włosowej – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Wroński, Konrad; Bocian, Roman; Westfal, Tomasz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Zatoka włosowa to przewlekły proces zapalny występujący w szparze pośladkowej. Istnieje wiele metod leczenia tego schorzenia, jednak jedną z dających niewielką liczbę nawrotów jest romboidalne wycięcie zatoki włosowej i plastyka szpary pośladkowej uszypułowanym płatem Limberga. W niniejszym artykule autorzy przedstawili przypadek chorego leczonego chirurgicznie z powodu zatoki włosowej i dokonali przeglądu piśmiennictwa związanego z leczeniem tego schorzenia.