Artykuł przeglądowyZastosowanie leków blokujących receptory β u pacjentów z cukrzycą oraz chorobami współistniejącymi - Jackowski, Tomasz; Bychowski, Jerzy (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Pięćdziesiąt lat stosowania leków β-adrenolitycznych skłania do przyjrzenia się tej grupie farmakologicznej z perspektywy należnego jej miejsca i ugruntowanej pozycji. Mimo wielu prób klinicznych, nie udało się jednak rozwiać wszystkich wątpliwości. Wiele z nich występuje zwłaszcza w dziedzinach z pogranicza kardiodiabetologii. Cukrzyca jest bowiem ogólnoustrojową chorobą metaboliczną, która może generować i przyspieszać zmiany w układzie sercowo-naczyniowym. Może stanowić również dodatkowe powikłanie już istniejących chorób. Głównym tematem niniejszego artykułu będzie zastosowanie β-adrenolityków w kardiodiabetologii.