Artykuł oryginalnyZmiany w dynamice wzrostu włosów u szczurów po zastosowaniu metotreksatu, metoprololu i naproksenu - Stankiewicz-Habrat, Patrycja; Brzeźińska-Wcisło, Ligia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Cel: Ocena dynamiki wzrostu włosów u szczurów po zastosowaniu metotreksatu, metoprololu i naproksenu w porównaniu z cyklofosfamidem. Materiał i metody: Siedemdziesiąt szczurów w pierwszym dniu badania poddano ręcznej epilacji i zabieg ten powtarzano co miesiąc, naprzemiennie po symetrycznych stronach grzbietu. Korzenie włosów pobierano 2 razy w tygodniu i oglądano pod mikroskopem świetlnym. Wyniki: W grupie otrzymującej cyklofosfamid stwierdzono, że przebieg wszystkich cykli włosowych przedstawia obraz łysienia telogenowo-dystroficznego. W grupie, w której szczury otrzymywały metotreksat, odnotowano również obraz łysienia telogenowo-dystroficznego. Metoprolol powodował początkowo skrócenie cyklu włosowego, a następnie prowadził do powrotu do prawidłowej długości cyklu włosowego. Makroskopowo zauważono korzystny efekt stosowania leku, tj. zwiększenie gęstości i puszystości włosów. Podawanie naproksenu prowadziło początkowo do skrócenia cyklu włosowego, a następnie do stopniowego „przyzwyczajenia” organizmu do podawanego leku, czego efektem była prawidłowa długość trwania kolejnych cykli włosowych.